Piece konwekcyjno-parowe – nowoczesność i wysoka jakość w niskiej cenie

Przyrządzanie potraw może być wyjątkowo proste i efektywne, bez ryzyka wysuszenia potrawy i jej przypalenia. Tą podstawową funkcjonalność, ale jakże przydatną gwarantują piece konwekcyjno-parowe, nowsze wersje pieców konwekcyjnych.

Piece konwekcyjno-parowe działają za pośrednictwem wymuszonej konwekcji oraz zalet ogrzewania i przyrządzania produktów spożywczych przy udziale pary wodnej. Profesjonalny system nawilżania zastosowany w piecu umożliwia uzyskanie soczystej, a jednocześnie chrupkiej potrawy. Dodatkowo zoptymalizowanie sposobu przyrządzania potrawy sprawia, że czas czekania na danie jest dużo krótszy niż w przypadku innych urządzeń służących do przygotowywania potraw.

Jak przebiega proces pieczenia w tego typu urządzeniach? Jest on przede wszystkim nastawiony na pracę pary oraz gorącego powietrza. Para wodna powstaje na skutek dostarczania wody na gorące elementy w piecach. Woda paruje i zamienia się w formę ulotną. W niektórych typach urządzeń para dostarczana jest w inny sposób, za pośrednictwem specjalistycznego generatora pary.

Piece konwekcyjno-parowe to urządzenia, które pozwalają zaoszczędzić miejsce. Można przy ich udziale przyrządzać bardzo skomplikowane potrawy na tej samej powierzchni, co dotychczas. Możliwość wykorzystywania pieców wraz z urządzeniami typu GN czyni je praktycznymi i dostosowanymi do aktualnych potrzeb współczesnej gastronomii.

Potrawy przygotowywane w piecach konwekcyjno-parowych są zdrowe oraz bardzo smaczne. Zachowanie większej ilości składników odżywczych, witamin oraz soli mineralnych decyduje o lepszej wartości przyrządzonych potraw.

0 Komentarzy

Nie ma jeszcze komentarzy

Twój komentarz